Vysoce účinné hygienické rozvody vzduchu bez tepelných ztrát a kondenzace vlhkosti

Zdravotně nezávadný materiál a hladký vnitřní povrch zajišťující hygienický provoz, stavebnicový systém usnadňující instalaci, hvězdicovité uspořádání pro efektivnější přenos čerstvého vzduchu a nyní nově také tepelně izolační vrstva omezující tepelné ztráty… to jsou nejnovější rozvody řízeného větrání Zehnder. Pojďme se na ně podívat podrobněji!

Pro zajištění trvale čerstvého zdravého klima v interiéru je důležité zvolit nejen kvalitní větrací jednotku, ale i hygienické rozvody vzduchu. Ty je potřeba na rozdíl od větrací jednotky zabudovat již do stavby, protože po jejich instalaci je přístup velmi omezený. Je tedy nutné věnovat dostatečnou pozornost už jejich samotnému výběru. „Díky několika patentům a výrobě z nezávadného plastu jsou rozvody vzduchu Zehnder ComfoTube antibakteriální a antistatické, což zajišťuje jejich vysokou hygieničnost. Hladký vnitřní povrch Clinside výrazně omezuje usazování prachu a dalších nečistot a zajišťuje bezproblémové čištění,“ říká Pavel Vořech, produktový manažer pro Komfortní větrání Zehnder, a dodává: „Navíc jde v podstatě o stavebnici, která umožňuje poskládat celý systém funkčně i vzhledově perfektně do sebe, takže instalace je extrémně snadná. Díky třikrát až čtyřikrát větší ohebnosti v porovnání s běžným potrubím lze ušetřit nejen čas, ale v důsledku toho i snížit cenu montáže.“

Možnosti větracího potrubí
Rozvody vzduchu Zehnder se vyznačují až polovičními tlakovými ztrátami v porovnání s běžným potrubím. Větrací systém tak může pracovat podstatně úsporněji a tišeji, než by uživatel očekával. „Nabízíme jak kruhové potrubí Zehnder ComfoTube s vnějším průměrem 90 či 75 mm, které se hodí zejména pro realizace bez významného prostorového omezení, tak ploché potrubí ComfoTube Flat 51 o výšce 51 mm vhodné pro použití v nízkých stropních podhledech nebo ve vrstvě izolace v podlaze,“ vyjmenovává Pavel Vořech, a doplňuje: „Všechny varianty trubek lze navíc díky spojovacím prvkům snadno kombinovat.“

Nové tepelně izolované rozvody vzduchu Zehnder ComfoTube Therm
Pro ještě efektivnější přenos tepelné či chladicí energie bez zbytečných ztrát Zehnder nově nabízí kompletní systém tepelně izolovaných rozvodů vzduchu ComfoTube Therm. „Tepelnou izolaci zajišťuje rozvodům izolační materiál o tloušťce 9 mm, kterým je potrubí opatřeno po celém obvodu. Díky tomu je zcela eliminován vznik kondenzátu. Pružnost trubek důležitá pro samotnou instalaci je samozřejmě zachována, “ popisuje Pavel Vořech, a dále pokračuje: „Celý systém tepelně izolovaných rozvodů vzduchu se skládá z kulatého či plochého potrubí a unikátního systému spojovacích prvků ComfoFit Therm – kolen, přechodů, redukčních částí a podobně. Ty nejenže umožňují velmi jednoduše, flexibilně, rychle a bez použití zbytečného nářadí potrubí spojovat do celku, ale navíc účinně zamezují vzniku tepelných mostů.“ Zejména pro pasivní a nízkoenergetické domy je pak vhodné toto potrubí zkombinovat s klimatickým modulem Zehnder ComfoClime, který je určen pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu v systému řízeného větrání s rekuperací tepla.

  

 

Správné uspořádání rozvodů čerstvého vzduchu
Optimální množství vzduchu do každé místnosti i snadné čištění zajišťuje správné uspořádání potrubí. „Tím, že jsou rozvody vzduchu instalovány hvězdicovitě – potrubí vychází z jednoho centrálního bodu a do dalších místností vedou samostatná vedení – je jednak zamezeno nežádoucím přeslechům mezi místnostmi, a navíc se optimálně předehřátý nebo dochlazený čerstvý vzduch přivádí do obývacího a dětského pokoje či ložnice. Spotřebovaný vydýchaný vzduch je odváděn z kuchyně, koupelny, toalety či šatny ven. Množství vzduchu lze individuálně nastavit pro každou místnost,“ uvádí produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder. Ačkoli je větrací potrubí zcela skryté ve stěně, stropním podhledu nebo v podlaze, lze jej v případě potřeby snadno čistit. „Pomocí speciální sady lze v rozdělovači danou větev důkladně vyčistit kartáčem, a v místnosti, kam potrubí vede, pak pomocí vysavače s krytem odsát uvolněné nečistoty,“ doplňuje Pavel Vořech. I po mnoha letech je tak zajištěn čistý a hygienický provoz řízeného větrání.

TIP: Dokonalý vzhled designových mřížek a ventilů
Samotné koncové výstupy pro přiváděný a odváděný vzduch bývají v místnostech diskrétně zakryty designovými mřížkami a ventily. Komponenty lze zvolit v bílém a černém lakovaném či v nerezovém provedení, a sladit je tak s designem interiéru. Ne náhodou jsou některé z těchto designových produktů držiteli prestižního ocenění IF Product Design Award.

Více informací o výhodách systému získáte na webináři Nové tepelně izolované rozvody vzduchu Zehnder ComfoTherm.