Velkoformátová výstavba má budoucnost i při výstavbě domu svépomocí

Stavění svépomocí má u nás tradici a mnozí tátové a dědové pomáhali na stavbě už několikáté generaci. Jaké mají možnosti současní stavebníci? Také pro „zlaté české ručičky“ je už dneska řešení, jak jim ušetřit práci.

Mechanizace a velkoformátová výstavba je totiž už dostupná také individuálním stavebníkům. V době, kdy lokální stavební firmy mají plné diáře na měsíce a roky, je to významně kratší cesta k vlastnímu bydlení.

Na počátku rozhodnutí „budeme stavět“ se často začíná tím, že se sejde rodinná porada, obvolají přátelé a začíná sběr rad a zkušeností. Pro stavbu domu v Žabčicích se hlavním poradním hlasem stal tatínek paní majitelky, který je profesí stavař. Mladému páru od počátku doporučoval výstavbu z Ytongu, který považuje za nejlepší materiál pro svépomoc, což si mnohokrát ověřil v praxi. Sleduje současné trendy, a proto ho zaujala novinka od společnosti Xella, která Ytong (a nejen ten) vyrábí – tvárnice pro strojní zdění Jumbo. Zkušenosti mu napovídaly, že mohou jen získat. Proto oslovili přímo poradce z Xelly a ve spolupráci s projektantem navrhli nejvhodnější způsob skladby materiálu. Rozhodnutí padlo na systémové řešení s hlavním zdicím velkoformátovým prvkem Ytong Jumbo, který můžete kombinovat s malým formátem a tím si například usnadnit řezání ve štítech.

Systémové stavění se Xellou
Stavba je postavená kompletně ze systému produktů Xella, v tomto případě zde byly kromě velkoformátových tvárnic Ytong Jumbo použity ještě vápenopískové tvárnice Silka od stejného výrobce, masivní střecha Ytong Komfort a zateplení Multipor. Po stránce provádění byla pro „rodinný tým“ na stavbě novinkou práce s velkoformáty: „Ačkoliv je pórobeton jedním z nejlehčích, pořád jsou to tuny materiálu, které musíte „odtahat“ ručně. Proto se mi líbilo, že je na trhu nová možnost – zdění pomocí malého jeřábu, spíše manipulátoru, který to „odtahá“ za nás. To bylo hlavním důvodem neprovádět vše ručně. Ale nakonec mě velice potěšilo i to, že stěny z Jumba rostly jednou tak rychle jako stěna se sousedem, kterou jsme museli vyzdívat ručně z malých formátů,“ uvádí ke své zkušenosti majitel.

Mini jeřábek není rozhodně komplikací, které je třeba se na stavbě bát. Nezatíží stavebníky finančně a ani časově – výrobce nabízí jejich zapůjčení jako jednu ze svých služeb. Obsluha zařízení vyžaduje krátké jednorázové zaškolení, které proběhne při dodávce jeřábku na stavbu. Ovládání je intuitivní a dá se říct, že pro mnohé stavebníky je práce s ním nejen úsporou, ale také vítanou změnou v běžné stavební rutině.

Akustický útlum a ochrana proti horku bez klimatizace
Vápenopískové tvárnice Silka byly použity na vnitřní stěny, kde zajistily potřebnou akumulaci tepla a také, díky své hmotnosti, výbornou akustickou ochranu. Ze systému Ytong zde dostala příležitost ještě masivní střecha Ytong Komfort. Přehřívání interiéru je totiž čím dál častější problém a obyvatelé slunné jižní Moravy se s ním potýkají ještě o něco více. Proto se u tohoto projektu majitelé rozhodli pro masivní šiknou střechu, která udrží i v tropických dnech stabilní teplotu do 24 °C i bez klimatizace.

Multipor – moderní zateplení pro zdravé vnitřní klima
Novostavba rodinného domu, respektive poloviny dvojdomu, byla navržena jako téměř pasivní dům. „V případě návrhu rodinného domu v pasivním standardu hraje velkou roli orientace domu, kterou u dvojdomků ovlivníme pouze omezeně. U projektů, kde nás tento faktor neomezuje, dáváme přednost jednovrstvé konstrukci. Zde ale bylo potřeba pro dosažení požadovaných tepelně izolačních vlastností doplnit zateplení, rovněž naší značky a stejného složení, minerální desky Multipor. Má vynikající vlastnosti, jako je dlouhá životnost a také přispívá ke zdravému vnitřnímu klima, protože výsledná konstrukce je difuzně otevřená,“ vysvětluje Ing. Lucie Šnajdrová, manažerka velkoformátové výstavby, která s majiteli konzultovala použití mechanizace a práci s prvkem Jumbo.

Ytong Mistr radí, jak stavět s Ytong Jumbo
-    Dobře hlídejte rovinnost v každé řadě
-    Nemusíte mít vnitřní lešení, všechny tvárnice usadíte pomocí jeřábu a manipulačních schůdků
-    Nepracujete vlastní silou, šetříte čas i energii
-    Řezat můžete ruční elektrickou pilou, nebo také dořezávat menší kusy z malých tvárnic
-    Řezané části lepte oboustranně, tím eliminujete nerovnosti v řezu
-    Používejte maltovací lžíci – je to snadnější, rychlejší a promaltujete celou spáru dostatečným množstvím lepící malty.

GALERIE OBRÁZKŮ