Fasáda z cihlových pásků je správným rozhodnutím z estetického i praktického hlediska

Je jaro a mnohé stavitele rodinných domů čekají dokončovací práce. Nejčastěji k nim patří realizace fasády a zahradních úprav v okolí domu. Fasáda domu by přitom měla splňovat hned několik základních kritérií. Prvním z nich je dlouhodobě krásný vzhled, dalším pak spolehlivá ochrana veškerých, pod ní ukrytých stavebních konstrukcí a ne v poslední řadě je to její dlouholetá trvanlivost a bezporuchovost.

Mezi nejoriginálnější a nejtrvanlivější možnosti ztvárnění fasády patří její provedení z cihlových obkladových pásků. Cihlové pásky jsou vyráběny buď řezáním (ražením do forem) z ručních cihel nebo tažením. Oba typy fasádních cihlových obkladových pásků na náš trh dodává českolipská společnost Lipea s.r.o.

Tažené klinkerové pásky se vyznačují minimální nasákavostí a nižší hmotností. Jsou plně mrazuvzdorné a proto se výborně hodí pro realizaci fasád, jejichž podkladem je kontaktní zateplovací systém. Ražené pásky mají obdobné využití. Zaujmou zejména svým povrchem připomínajícím historizující vzhled fasád.

Výhody fasád z cihlových obkladových pásků

Při rozhodování o volbě fasády pro váš dům se jistě budete ptát, proč zvolit fasádu právě z cihlových lícových pásků. Důvodů je skutečně mnoho. Mezi ty nejpádnější patří nenapodobitelný a originální výzor fasády, dále je to její pevnost a trvanlivost a samozřejmě také dlouhodobě stálý – nový vzhled. Fasáda je odolná proto proražení a je otěruvzdorná. Další výhodou cihlových pásků je jejich naprostá zdravotní nezávadnost, díky výhradnímu použití přírodních surovin. Obávat se nemusejí ani ti, kteří mají specifické požadavky na barevné řešení fasády. Cihlové pásky jsou nabízeny stavitelům v široké škále nejrůznějších barev, ať již se jedná o jejich světlé či tmavé odstíny.

Možnosti fasád z cihlových pásků

Uplatnění fasád z cihlových obkladových pásků je velmi široké. Jsou vhodné jak pro realizaci fasád u novostaveb, tak i pro jejich rekonstrukce, včetně možnosti provedení zateplení fasády izolantem s konečnou úpravou povrchu cihlovým obkladem.

U zateplených fasád ukončených cihlovými pásky postupujeme obdobně, jako je tomu u jiných fasádních zateplovacích systémů. V případě izolantu na bázi kamenné vlny či fasádního polystyrenu nejdříve vyvážíme a ukotvíme spodní zakládací lištu. Následně na izolant naneseme lepidlo/tmel a přilepíme jej k vyrovnanému a čistému podkladu. Po jeho zatuhnutí na přilepené desky izolantu naneseme zubatým hladítkem stěrku (zub o výšce 8mm) a do ní svisle vtlačíme současně 2 vrstvy armovací tkaniny Vertex R131 (quick-mix Vertex R131 I 160 g/m2) nebo 1 vrstvu pancéřované tkaniny 1x1 cm Protector tak, aby se jednotlivé svislé pásy překrývaly o min. 10 cm.  Následně přes tkaninu (y) a izolant navrtáme a zašroubujeme šroubovací talířové hmoždinky do nosného zdiva. Poté tkaninu a zašroubované talířové hmoždinky přestěrkujeme ještě do tzv. ,,živé" stěrky opět další vrstvou tak, aby tkanina(-y) byla(-y) cca v polovině síly stěrky a současně, aby celá síla stěrky činila 5-6 mm. 

Stěrka musí před lepením cihelných pásků tuhnout 2-3 dny. Pokud se nechá stěrka tuhnout 4 a více dní, doporučuje se před lepením cihlových pásků použití příslušné penetrace.  Na vytuhlou, případně napenetrovanou stěrku nanášíme lepidlo zubatým hladítkem (zub 8mm), do nějž klademe cihelné pásky s dodržením běžné spáry 8-12 mm.  Po dvou dnech od nalepení pásků je možné přikročit k jejich spárování speciální spárovací hmotou pro lícové zdivo a cihlové pásky v požadovaném odstínu dle aktuálního vzorníku barev.  Lepení i spárování obkladových pásků musí být prováděno za stejných klimatických podmínek a je nutné je provádět pouze při teplotách mezi +5°C až +25 °C.

Fasáda z cihlových pásků – správná volba z estetického i praktického hlediska

Krása přírodních materiálů je nesmrtelná a pohled na ně se nikdy neomrzí. Bezesporu k nim patří i cihlové obkladové pásky. Fasády z nich jsou odolné proti běžnému otěru i proražení a zachovávají si dlouhodobě neměnný, krásný vzhled. Zanedbatelná je také jejich údržba a v kombinaci se zateplovacími systémy dokáží ušetřit významné prostředky za vytápění.

Spolehněte se na osvědčeného dodavatele s tradicí delší než 25 let.

Osvědčeným dodavatelem lícových cihel, cihlových obkladových pásků, cihlových dlažeb a dalších doplňkových produktů na náš trh je českolipská společnost Lipea s.r.o. Její sortiment obsahuje desítky variant tohoto zboží, ať již se jedná o povrchovou strukturu cihel či cihlových pásků, jejich rozměr či barevné provedení. Zkušení odborníci firmy jsou dále připraveni Vám poradit s výběrem těchto materiálů i pro Vaši stavbu a dokáží Vám zajistit jejich profesionální montáž.

Ivo Románek

GALERIE OBRÁZKŮ